AVENTIM and AIRE NOUVELLE, a subsidiary of ENGIE Solutions, are initiating the transformation of Euralille with the ECHO project

The property developer and promoter AVENTIM, in a joint promotion with AIRE NOUVELLE, a subsidiary of ENGIE Solutions, and the architectural firm Coldefy & Associés, won the tender for the ECHO project on lot 10.9 in Euralille. Through two model buildings, this large-scale project aims to create a hybrid space that will house both offices and areas dedicated to sport, leisure and catering.

 

ECHO: at the heart of Euralille's transformation

Located in the heart of the Euralille business district, between Lille Grand Palais and the Cité Administrative, at the interface with the railway lines, ECHO will contribute to the site's transformation.

Through its mixed programming, careful architecture and lofty environmental ambitions (notably through a partly timber-frame construction), the two future buildings designed by AVENTIM and AIRE NOUVELLE will become an emblematic landmark in the renewal of this district, which has been revitalised over the years.

 

A virtuous building for the city of tomorrow

More than just a place to live, ECHO will reflect a project with strong environmental ambitions driven by the shared convictions of AVENTIM and AIRE NOUVELLE. Built in a wooden framework with a strong presence of vegetation, ECHO will be the first biosourced building in Euralille.

Driven by common convictions, the two promoters are also keen to promote soft mobility and to support future users towards a more environmentally friendly mode of transport. The number of car parking spaces planned will thus be reduced, favouring the pooling of the sector's mobility offers.

 

A new place to live, combining work, restaurant and leisure areas

This project consisting of two buildings will develop 8,000 m² of floor space and will be spread over 8 floors for Building A and 3 floors for Building B. These buildings will host a mixed programme combining: work, co-working, catering and leisure areas, including the creation of a climbing gym.

The service sector programme in the first building will house the NEWTON OFFICES brand, where their office offering will be brought together to meet the needs of changing working methods.

Structured over three floors and overhung by a special rooftop for parties and event, the 2,500 m² SDP Building B is designed to be a real place for meetings and exchanges. Run by HIBRID, a company specialising in the management of tiers-lieux (community co-working spaces) and food halls, the ground floor will offer future users a top selection of Lille's best craftsmen, independent restaurateurs and starred chefs. On the three upper levels there will be a more traditional restaurant offering as well as creative and event spaces, supplemented by a rooftop area and a bar.

 

Key figures:

  • 8,000 m² of total floor space (4,500 m² of offices, 2,500 m² of third community co-working spaces and 1,000 m² for the climbing gym)
  • 1,400 m² of greenery out of 2,500
  • Wooden super-structure